Kínai éttermi munka Németországban

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 4 hónapja - 9 éve 4 hónapja #38238 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Kínai éttermi munka Németországban

Kedves Iromic! Köszi a hosszó tájékoztatást. A német munkaerővel kapcsolatosan egyértelműen tanusítottad azt ami a gyanúm volt, de ennek nem az az oka, hogy a német nem akar dolgozni, hanem az, hogy a legtöbben a nyugdijukra is gondolnak! Ha kevés a befizetésed mert bagóért , vagy netán feketén dolgozol akkor mi lesz majd veled ha már nem leszel munkaképes! Szerintem ne a mának élj! A 2000 eurós bruttó kereset nem rossz hidd el, pláne nem mint eladóként! Szerintem hiba hogy nem tanulod a németet. Nem nyelvkönyvből kell csinálni hanem németek közé kell menni amikor csak teheted! A kinaival semmit nem fogsz érni mert csak a szakmai terültere korlátozódik s ez nagyon messze van az igazi "manderintól"! Ráadásul a németet több országban és otthon is tudnád használni, a kinait hol is?
Amit nagyon furcsállok az a hozzáállásod! 1 év alatt bőven megtanulhatnál németül és további 2 évet dolgozhatnál a szakmádban jó fizetésért noha én a 3000 eurós fizut nem feltétlenül tartom reálisnak mint pályakezdő. (Mert hiába van sokéves gyakorlatod itt az lennél!)

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: matkis

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 4 hónapja #38239 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Kínai éttermi munka Németországban

@iromic
Nagyon oszinten es megfontoltan irsz! Latszik a tudatossag es a tervszeruseg, hogy mit miert csinalsz. Ugyan tenyleg nem alommelo, de ha az ember tudja miert es meddig csinalja, akkor van az a helyzet amikor ez megeri. (Bar azert ennyi munkaoraval azert szerintem ez elegge az illegalitas hataran lehet, nem tudom)
Altalaban pont ez a tervezettseg hianyzik a legtobb itt munkat vallalobol. Javaslatkent en azt tudnam mondani, hogy azert tanuld azt a nemetet, mert soha nem tudhatod hogy 1-2 ev mulva mit hoz az elet. Tobb szakmaval, jozan esszel azert sokkal tobbre tudsz jutni! Ugyanenniyt megtakarithatsz ugyis, hogy napi 8 ora szakmunka, hetvegek szabadak, van ido csaladra es meg normalis nyugdijjad is lehet.


A nemetek egyebkent nem lustak, csak epp megtehetik, hogy ne akarjon mindenaron dolgozni. A "haziasszony"-nak ha van egy jol kereso ferje, akkor sokszor tenyleg nem eri meg a 8 oras melo. Ezert csinal 4 oras minijobot. Nem azert mert lusta. Egyszeruen olyan a csaladi adozasi rendszer, hogy ha papa jol keres, van(nak) gyerkocok akkor a 2. keresettel mar tobb adot kell fizetni, plusz egeszsegbiztositas a csaladi helyett, megnovekedett utazasi koltsegek esetleg es ha nincs otthon a mama akkor kell babysitter idonkent. Igy az a furcsa helyzet, hogy sok esetben ha van egy jokereso a csaladban a 2.-nak jobban megeri inkabb egy minijob mert egyebkent csak minimalis lesz az a tobblet ami megmarad a plusz penzbol.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 2 hónapja #38352 Írta: iromic
iromic válaszolt a következő témában: Kínai éttermi munka Németországban

Kedves Decotext!
Sajnos tisztában vagyok a német nyugdíjrendszerrel, mert valamikor tanulnom kellett, bár talán csak a pontrendszerű nyugdíjat tartom emberinek, emiatt még élveztem is. Ha fiatal, és meglennének a pontrendszerű nyugdíjról az ismereteim akkor, erőteljesen kifarmolnék pár évet, hogy gondtalanabb éveim legyenek. Én a külföldi éveimet kidobhatom az ablakon nyugdíj szempontjából, mert semmit nem kezdetek ezzel az idővel. Olyan gondolataim vannak, hogy veszek pluszban még egy lakást a tervezett mellé és az lesz a nyugdíj-előtakarékosságom, csak 2.5 év pluszban. Bár ezek nagyon kezdetleges gondolatok még, nem tudom, hogy fogok gondolkozni 2-3 év múlva.
A német nyelv számomra tanulhatatlan, bár egyre jobban beszélek, egyre többet megértek. A házmester aki tudja, hogy nem vagyok képben német nyelvből 20-30 percet simán elbeszél velem aktuális témákról, bár sok benne a mutogatás, szótárazás, de társalgunk. Én angolt tanultam egész életemben, így a német nyelv a szabályaival számomra érthetetlen. Bár van egy példaképem, aki az étterem tulajdonosa (kínai férfi), ha ő elkezd beszélni németül akkor a felesége (kínai nő) tépi a haját. A feleség valami magasan kvalifikált valaki lehet, mert tud hivatalos levelet írni és a konfliktusokat is csípőből oldja meg német nyelven, a helyiekkel. Az étterem tulajdonossal megértem magamat németül, mert ő is rendesen keresi a szavakat, az egyszerű mondatokhoz, és azt vettem nála észre, hogy mindegy, hogy ein vagy eine.
A volt élettársam kiköltözött Németországa és ugyan az a végzettsége, mint nekem és ő 800.000-ről beszélt, mint fizetés ha megkérdezem. Gondolom, a pályakezdős dolog az minimum öt évig tart Németországban és akkor van esély a továbblépésre.
A kínai nyelvet az egész világon lehet használni, mert kínai étterem mindenhol van a világon. A konyhanyelv kell egy étteremben semmi más. A hivatalos kínai nyelvet nálunk is nehezen beszélik az kínaiak, mert erőteljes a helyi dialektus amit a lakóhelyükön használnak és a kulturáltsági szint is beleszól a nyelvhasználatba. Van egy szakácsunk aki az egykori császári udvarnak valami szakácsdinasztiájából származik. Ő a születése után, bekerült a konyhába és 20 éves korában profi szakács lett belőle amit az egész világon keresnek, mert a császári szakács dinasztiából származik és mellesleg szecsuani is. Ő nem erőlködött az iskolában, nem akart több lenni saját erejéből, mint a társai, mert a származása megadta neki ezt a előjogot. Ha valamit meg akarnak vele értetni akkor ketten, néha hárman is magyarázzák neki, mert nem érti. Nem ért alap szavakat, kifejezéseket.
A kínai nyelvet hazánkban is lehet majd használni a termelésben ugyanis egyre több kínai cég telepedik meg Magyarországon és ennek be kell érni egy idő múlva. Nem mindegy, hogy angolul vagy magyarul lehet velem kommunikálni egy ilyen cégnél vagy kínaiul. Persze, ez is távoli jövő, mint a plusz egy lakás vásárlása nyugdíj-előtakarékosság céljából.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 2 hónapja #38355 Írta: iromic
iromic válaszolt a következő témában: Kínai éttermi munka Németországban

Kedves Mahlzeit !
Muszáj megfontoltnak lennem, mert én Magyarországon olyan területen élek ahol legálisan a minimál bér alatt keresnek az emberek. Ha elköltözök egy olyan környékre ahol jobban keres az ember ott a lakhatás, munkába járás viszi el a többletkeresetet. Tehát, mondhatom, hogy nekem ez a z éttermi rabszolgamunka egy állom meló. Ami pokollá teszi az a logikus gondolkodás hiánya, ezt soha nem fogom megérteni a részükről (kínaiak részéről). Ezek még mindig Ma Che Thung korszakában élnek, mindent akarnak, most gyorsan, rögtön. Azt nem veszik észre, hogy a kapkodásukkal, több problémát okoznak maguknak és egymásnak. Persze, ez csak a kontinensek kultúrájának az eltéréséből adódik.
A német nyelvet tanulom, de számomra rettentően nehéz, mert angolt tanultam egész életemben. A szabályokat soha nem fogom megérteni ebben a nyelvben.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 2 hónapja - 9 éve 2 hónapja #38359 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Kínai éttermi munka Németországban

Kedves Iromic!
Én nem tudom elképzelni, hogy ebben a szakmában a kinaival többet érsz Európában, mint a némettel, de örülök az optimizmusodnak. Ha EU országban volt a külföldi munkaidöd, akkor bizony járj utána a dolognak, mert az eltöltött idöszakért JÁR a nyugdij, ha a munkavállalásod járulékos évek voltak! Ezt ne hagyd veszni! (Természetesen ha feketén dolgoztál, akkor valóban jobb, ha nem csinálod a hullámokat.) A 800.000 forint ma kb. 2500 euró. Egy ilyen bruttó fizetés, ha az átlagos jövedelmeket nézzünk, már nem rossz, de azért lényeges ennél, hogy hol van a lakhelyed, mert pl. München vagy Hamburg nem olcsó "mulatság", s egy ilyen helyen, ez a fizetés, nagyon relativizálódik már csak a lakbérek miatt is.
***
Sokat elemezted a kinai nyelv létjogosúltságát, de ezek a dologok nagyon leméleti értéküek! Nem tudtál meggyözni a nyelv hatékonyabb, használati értékéröl! Európában az angol és a német messzemenökig az uralkodó nyelvek, de még egy spanyollal is többet érnél a világban. Ennél tehét a terejedési együtthatójával számolni, nem kis optimizmus! Kétségtelen azonban, hogy ennek ellenére, a világon a legtöbben kinaiul és hindi nyelven beszélnek, noha ezek lokális statisztikák! :chuckle:
***
Egy ingatlan vásárlása mint elötakarékosság nem rossz dolog, söt mivel Németországban meg van a bérbeadás jogi háttere is és magas szintüen üzik ezt országszerte, akár "önfenntartó" is lehet az ilyen vétel. Értsd: a kiadásból számozó lakbér fedezheti a banki tartozás költségeit is kisebb kiegészitéssel. Vedd azonban azt is figyelembe, hogy Németországban minden javitásért a tulajdonos felel, nem a bérlö. Az sem lénygetelen, hogy hány év alatt tudjuk az adott ingatlant nullázni, hogy amikor már nyugdijasok, vagyunk a bérbevétel jövedelemkiegészités legyen, s ne banki hitel! Ezért az ilyen vásárlás elött kiható elemzésre van szükség, mert ellenekezö esetben hamar elárverezhetik a leendö tulajdonunkat!
***
Ha valaki már 40-45 éves (vagy több), akkor nem érdemes egy hosszúlejáratú hitellel finanszirozott vételbe belefogni, s jobb ha KP. veszünk ingatlant amihez pénz kell. Mi most már 59-ban vagyunk és sajnos az elsö években nem informátuk magunkat igy mi a nejemmel lekéstünk az ilyen üzletröl! Szerencsére gyermekeint, akik felnöttek már idöben beleugrottak ilyenbe, s már 36 évesen majdnem tartozás mentesek és a sajátjukban laknak!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!