Idősgondozás Németországban

Több
9 éve 9 hónapja #36491 Írta: geringerildi
geringerildi válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Sziasztok.Én azt szeretném kérdezni hogy aki 28 naponta váltják egymást egy betegnél azt hogy tudja a család bejelenteni??Köszi majd a válaszokat,sokat segítenétek ha ezt tudja valaki. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 9 hónapja #36497 Írta: zigeuner
zigeuner válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Szerintem sehogy, mert az ilyeneket általában magyar közvetítők küldik ki. A családot aligha érdekli a dolog. Ők kapják a számlát XY gbr, betéti társaság, vagy egyéb gittegylettől. A többi nem az Ő dolguk. De lehet hogy tévedek???

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 9 hónapja #36498 Írta: kirschblute
kirschblute válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Szia, geringerildi!
Akkor kell bejelentsen a család, ha tovább vagy náluk, mint 90 nap.
Ha van szerződésed valamilyen céggel, akkor teljesen legális az ott tartózkodásod, nem kell egy hónapra bejelenteni.
Ha meg magánban szeretnéd csinalni, akkor a családdal kell szerződest kötni, és akkor be kell jelentsen a család, akkor is, ha 90 napnál rövidebb időt töltesz náluk.
Ha jól tudom.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 11 hónapja - 8 éve 11 hónapja #39150 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Idősotthonos ápolási munka és 24h háziápolás pro és kontra
-ELSŐ RÉSZ-
idősotthon- kórház-klinika lehetőségei
......de
az ADÓ KISZÁMÍTÁS, az adókategória, stb MINDENKINEK SZÓL. ;)

Szerintem éppen itt az ideje hogy itt és most szembesüljünk egy azzal a nagyon fontos ténnyel hogy összehasonlítjuk ezt a két fajta munkát, annak minden előnyével és hátrányával. És utána mindenki eldönti, hogy neki melyik passzol, és nincs többé zsákbamacska.

A könnyebb összehasonlítás végett vegyünk alapul egy OKJ 54 végzettségű, A2 némettudású ápolónőt aki szeretne Németországban vagy Ausztriában dolgozni. Neki mindkettő állásfajta lehetséges, az idősgondozás és a 24h is.

IDŐS OTTHON-tól a KÓRHÁZIG A németországi idős otthonokba bármennyi gyakorlat esetében is általában csak segédápolóként van lehetőség elhelyezkedni addig amíg nincs meg az ápolói végzettség elismertetése, az un. Anerkennung. Ez a napi életben az un. nem szakmunkákat jelenti a tisztába tevéstől kezdve a napi étkeztetésen keresztül szinte minden, ami nem szakfeladat. Mindezért 1600-1900€ bruttó fizetést adnak. És német törvények szerinti TB, nyugdíj, stb biztosításunk van

Első lépésben fontos megállapítanunk hogy milyen adókategóriába tartozunk. www.steuertipps.de/lexikon/s/steuerklassen
Röviden, az egyedülállók az 1-es, a házasok a 3-as adókategóriába tartoznak. Az 1600€ bruttó egy egyedül élő nő esetében kb 1000-€ nettó-t jelent, házasoknál kb 1200€-t. Pontosabb adatokért lásd az un. Steuerechnert, azaz adószámítót: Nettó bér kalkulátor
Ebből a kb.1000 € nettó-ból (egyedülálló nő esetében) fizetni kell a lakhatást, az étkezést és az esetleges buszbérletet is. A lakás és étkezés az első 2-3 hónapban általában az idős otthonon belül egy szobában megoldható kb 200€ körüli összegért, és az étkezés is 180€ -ért. Így ideális esetben eleinte megmarad havi 600,-€. Később a lakásra legalább havi 400€-t kell számolni, amit ha ketten bérelnek akkor kb ugyanott vagyunk mint amikor az idősotthonban laktunk. Nagy város, főleg München esetében ez nem igaz, mert ott már 600€-t kell számolnunk a lakásra, és ez rögtön lerontja a megtakarítási számot és marad havi 500€-nk.

Továbblépési lehetőségünk akkor van, ha megcsináljuk az un. Anekennungot ami lehetséges az OKJ 54 végzettségünkkel, diplomás ápolói és még 1-2 végzettséggel. A szociális ápoló és gondozó, általános ápoló és asszisztens, gerontológiai gondozó ilyen szempontból nem nyerő. Ezekkel a végzettségekkel végső állomásunk marad az idős otthonban a segédápolói állás , ha egyáltalán nagy szerencsével felvesznek.

A megfelelő végzettség mellett a továbblépést az Anerkennung irányába a B2 német nyelvvizsga megléte biztosítja. Ha ez megvan és német idős otthonban dolgozunk, adott tartományban be vagyunk jelentkezve lakhelyileg, akkor 1-2hónap alatt megkapjuk a német Anerkenungot mint Krankenschwester / Krankenpfleger. (Szerintem necces a Mo-i Anerkennung lebonyolíthatósága, de ha valaki másképpen tudja akkor örömmel várom róla az infót.)

Miután megvan az Ápolói Anerkennungunk, ettől kezdve szakembernek, Fachkraft-nak tekintenek bennünket és ezért a kezdő bérünk helytől függően 2200-2500€ bruttóval indulhat. Általában ettől kezdve már nem nekünk kell az un. piszkos munkákat végeznünk, és picit főnöknek tekintenek bennünket.(a segédápolóknak mi adjuk az utasítást, a betegeknek a gyógyszert, stb) Ez a bruttó bér már sokkal barátságosabb nettó pénzt eredményez, hogy kinek mennyit az kiszámítható a fenti adókalkulátorral.

A következő lépés lehet egy kórházi vagy klinikai ápolói állás megpályázása. Ebbe akkor érdemes belevágni, ha már stabil a németünk, kiigazodunk a helyi viszonyok között és szeretnénk szakmailag is továbblépni. Itt a magasabb fizetésen kívül (2600-3000€ bruttó) 13-14.havi bér is lehetséges, de mindez adott helytől is függ.

Véleményem szerint a fentiekben leírt a normális út, amely egy OKJ 54 és A2 némettudású ápolónőnél 2-3 év alatt kórházi állás elérhetőségét jelentheti. Természetesen vannak kivételes esetek, ismeretségek és szerencsés szituációk, de én egy átlag esetből indultam ki.

A fix munkahelyes ápolói munka előnyei:-8 óra munka utáni szabadidő, magánélet lehetősége-a család későbbi kihozásának alapjai megteremthetőek-szakmai és anyagi fejlődési, továbblépési lehetőség-Németországi munkahely előnyei (nyugdíj, stb)

A fix munkahelyes ápolói munka hátrányai:-mindenért fizetnie kell (lakhatás, étel, stb)-távollét a családtól, csak szabadságra lehet hazamenni-segédápolóként nem túl jó bér (kb. ugyanaz mint a 24h-nál)

Forrás: Német munka
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 11 hónapja #39151 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Annyit azért pontosítanék, hogy az 1500 bruttóból Steuerklasse 1-ben (egyházi adó nélkül) 1.150.- nettó lesz. Ez azért 15% plusz a "kb. 1000.-€"-hoz képest, ami azért pont ilyen kis pénznél negyon nem mindegy szerintem. Bár lehet, hogy csak a szörszálakat hasogatom.... :lol:

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!