Bölcsőde Németországban

Több
10 éve 5 hónapja #33936 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Bölcsőde Németországban

Vazze, az utolsó szónál szállt el a hsz.-em. Tömören még egyszer: akár 0 éves kortól, ha találsz intézményt, amelyik beveszi és ki is tudod fizetni. Ami fontos újdonság: idén aug. 1.-töl minden gyerek jogosult 1 éves korától (függetlenül attól, hogy a szülök dolgoznak-e vagy sem) legalább napi öt órás elhelyezésre a Kindertagesstätte-ben (KITA), gyakorlatilag ez a bölcsöde és az óvoda neve. A díj városonként/falvanként eltérö, függ a család jövedelmétöl, a gyerekek számától (akkor is kevesebbet fizetsz sok helyen, ha pl. két gyereked van, de a másik nem, vagy nem oda jár), a napi benntöltött idötöl (van 12 órás is), a biztosított étkezések számától, stb. Alapesetben, 1-3 éves gyerek,napi öt óra, kaja nélkül (uzsit otthonról viszel) kb. 50-150 €/hót kell kalkulálni. Természetesen mindez az "önkormányzati" kezelésü intézményekre vonatkozik. Van (naná) privát is, de annak díja sztem havi 5000 nettó alatt nem játszik.... Szóval konkrét infót a (bejelentett !!) lakhelyeden tudsz szerezni (Rathaus, Bürgeramt, stb.).

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT, fersze

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #33941 Írta: fersze
fersze válaszolt a következő témában: Bölcsőde Németországban

Köszönöm a választ! Tegnap akadtam erre az oldalra, úgy hogy még van mit olvasgatnom. Néztem a többi fórumot is, és lassan minden kérdésemre találok választ. Azért az látszik, hogy nem olyan egyszerű ez a kiköltözés mint ahogy én azt gondoltam. Tavasszal akarunk kimenni, addig tanulmányozom erősen a dolgokat.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #33947 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Bölcsőde Németországban

nem olyan egyszerű ez a kiköltözés mint ahogy én azt gondoltam

Nem bizony ! De segítünk, ha tudunk. Persze helyetted semmit nem tudunk intézni, tehát olvass, kérdezz, stb. És sok sikert!

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #33952 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Bölcsőde Németországban

Szia Fersze!

Bölcsödéje válogatja: itt nálunk Weiler-ben egy eves kortól. Ami jó hír, hogy 2013 augusztustól kötelező felvenni a gyereket, ha a szülő be kívánja iratni. (az más kérdés, hogy Krippe-ket nem építettek hozzá, szóval helyek továbbra is szűkösek)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 1 hete #38950 Írta: MRSNIPER
MRSNIPER válaszolt a következő témában: Bölcsőde Németországban

Üdvözlet az Fórumozóknak!
A tanácsotokat szeretném kérni, aki jártas az ügyben. Kisfiam (2 éves) bölcsis január óta, igazából először mentünk 1 hetet utána 8 hétig beteg volt. Szóval alig volt még bölcsibe. Igazából nem ez a lényeg. Hanem, ha hosszabb időre nem megy bölcsibe, mivel menni akarok Magyarországra kb. 2-3 hónapra, akkor érdemes elmondani, mivel a Rathaus fizeti az bölcsinket vagy beteget jelentsek. Magyarul szólva az óvóda jelenti a Rathausnak az meg a jobcenternek? Nem szeretném, ha a Jobcenteres pénzünk elveszne. Ha nem jelentik, akkor nincs kedvem hámmogni, hogy miért nem megy, akkor leírom kerek perec nekik. Ha viszont ebből probléma lenne, akkor inkább beteget jelentek mindig. Mondta az óvónő írjam le mikor nem megy, csak én most elgondolkoztam, nehogy azért kelljen leírni, hogy a Rathausnak leadják. Nehéz ez a helyzet, mivel én csak szeptembertől járatnám a kisfiam, de itt nincs választási lehetőség. Kaptuk ezt az óvóda helyet és nem akarom elveszíteni, de viszont a nyarat, pár hónapot otthon szeretném, ha töltjük, mert a nagymama meg a nagypapa bele vannak betegedve az unoka hiányába. Szóval nagyon nehéz, hogy a család szét van szakadva. Gondolom sokan vannak így.
Köszönöm a válaszokat

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 1 hete - 9 éve 6 napja #38951 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Bölcsőde Németországban

A döntés a tied, ezt senki helyetted nem teheti meg! Én viszont azt tanácsolom, hogy gondold végig először alaposan, hol szándékozol élni! Ha itt Németországban, akkor örülj, hogy van bölcsödei férőhelyed. Sok településen nagyon hosszú a várólista, s ezért nem ajánlatos esetedben sem lemondani! Ha viszont a Radhaus szociális alapon (?) fizeti a bölcsödét, akkor bizony ez gond lehet! A nagyszülők hiányérzetét könnyű áthidalni, mert kijöhetnek látogatóba, s ők minden nehézség nélkül itt tölthetik a nyarat!!

Én nem játszanám el trükközéssel ezt a főnyeremény a férőhelyet, mert bizony mások egy vagyont fizetnek ki hasonlóért, vagy privát megoldásért, ha nincs férőhely! Egyébként ha "beteget jelentesz", az könnyen problémát okozhat, ha elhagyod a gyerekkel bejelentés nélkül Németországot!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!