Adóilletőség

Több
10 éve 1 hónapja - 10 éve 1 hónapja #35648 Írta: porcica85
Adóilletőség téma létrehozva porcica85 által

Sziasztok!

A Mi helyzetünk a következő :)

A férjem augusztus 20-tól dolgozik Németországban bejelentve. Előtte Magyarországon nem volt munkaviszonya. Én tavaly februárban szültem, és mivel előtte nem dolgoztam, gyest és családit kaptam csak.
A gyerkőc és Én november 1-től vagyunk itt kint.
Nem tudtuk, h az adókategória váltást Nekünk kell intézni, ezért 2 hónapig rossz kategóriában kapta a fizetését, és még az éves adópapírra is az van írva, h kinderfreibetrag 0 :(
Az eu egt igazolást már intézi Anyukám, vagyis ma már postára is adta.
Ami nekem nem tiszta nagyon, ez a 183 nap amit már többször említettetek. Meg ez az adóbelföldi, adóilletőség dolog?! Van bármi teljesítendőnk Magyarország felé?

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 1 hónapja #35656 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Adóilletőség

Szia porcica!

Ami teljesítendőtök van, már teszitek:

Magyarországon benyújtottatok egy bevallást és ez alapján kikéritek az EU/EGT igazolást! Itt Németországban is fogtok készíteni egy bevallást és ha rossz adóosztályban is adóztatok, Annexsteuern (Kinderfreibetrag/családi kedvezmények) nélkül is történt az SZJA előleg (Lohnsteuer) levonása, a benyújtandó bevallás által megtörténik az ún. Lohnsteuerausgleich, azaz az adókiegyenlítés, ami számotokra adóvisszatérítést jelent valószínűleg. a 183 napos dolog férjed számára nem mérvadó, mert folyamatos, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkezik egy belföldi illetőségű (németországi) munkaadónál, és nem áll felmondás alatt. Ha még nem kérvényeztétek (Antrag auf Steuerklassenwechsel) az adóosztály váltást, illetve a Kinderfreibetrag figyelembe vételét, akkor a bevallással egyidejűleg is megtehetetitek. Ez alapján párod vagy a IV-esben marad és a bevallásokkor történik az esetleges visszaigénylés (ebben az esetben Antragsveranlagung, azaz választható a bevallás készítése), vagy a III-asba kerül (ebben az esetben Pflichtveranlagung, azaz kötelező a bevallás készítése). Arra figyeljetek, hogy az Elterngeld a Progressionsvorbehalt alá tartozik, azaz adóalap növelő, de az. ún Splittingverfahren alapján kiegyenlítődik, ami viszont nem garancia arra, hogy nem keletkezik adóhátralék, ami miatt is ugye kötelező bevallást készíteni és a hátralékot megfizetni a Finanzkasse-nak.

Remélem tudtam segíteni:)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 11 hónapja #39158 Írta: gerböl
gerböl válaszolt a következő témában: Adóilletőség

Kedves Olvasó,

2014-ben volt Magyarországon és Németországban is jövedelmem. Azt már tudom, hogy mindegyiket abban az országban kell csak leadóznom, amelyben keletkezett, ugyanakkor a NAV bevallásomban fel kell tüntetnem a német jövedelmem is tájékoztató jelleggel. A NAV útmutató (nav.gov.hu/data/cms137967/4_magansz_kulf.pdf) alapján szükségem (lehet) német ún. illetőségigazolásra is, hogy a NAV felé igazoljam, hogy valóban német adóilletőségem (is) van és ezért nem Magyarországon adózom az éves jövedelmem egy részét. A kérdésem, hogy ezt a bevallással együtt kell-e beadni a NAV-nak, vagy csak ellenőrzés esetén kell bemutatni. Ha az előbbi, akkor ezt minden évben újra és újra ki kell majd kérni amennyiben német adóilletőségű leszek? Hol érdemes az illetőségigazolást megkérni Németországban? Mennyi idő alatt állítják ki? Előre is köszönöm a választ.

Üdv

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 11 hónapja #39159 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Adóilletőség

gerböl írta: Azt már tudom, hogy mindegyiket abban az országban kell csak leadóznom, amelyben keletkezett

:wait: Rosszul tudod! Melyik országban tartózkodtál többet 183 napnál?
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!