Steuerklasse 3

Több
9 éve 9 hónapja #36663 Írta: anikov1
anikov1 válaszolt a következő témában: Steuerklasse 3

Kedves Fórumozók! Nagyon sok hasznos hozzászólást olvastam a fent említett témában, de úgy tűnik, minden eset egyedi, ezért röviden összefoglalnám a sajátunkat, és kérném szépen a segítségeteket. Tehát: férjem 1 éve dolgozik Németországban. Először kölcsönző cégnél volt, március óta van német munkáltatónál állandó, bejelentett munkahelye.
Most mi is kijöttünk utána a gyerekekkel, bejelentett, németországi lakcímmel, Identifikationsnummerrel rendelkezünk.
Eddig 1-es adókategóriába volt sorolva, most tanácsolták, lépjen át a 3-asba. Én jelenleg még nem dolgozom.
Finanzamton jártunk, kértük a módosítást. Tőlük 2 kitöltendő nyomtatvány érkezett: Vereinfachter Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung és Bescheinigung EU/EWR
Eddig a történet.
Kérdéseim a következők:
- 2013-ban férjemnek nem volt jövedelme Magyarországon, az adóbevallását elkészítettük. Én GYES-en voltam, illetve dolgoztam is, adóbevallás szintén készült. Mindkettőnkre, vagy csak a férjemre kell igazolást kérnünk?
- Haza kell-e küldenünk az EU-s nyomtatványt a NAV-hoz (a nav saját hivatalos oldalán egy szó infót sem találtam), és várnunk, amíg visszaküldik, vagy van erre egy gyorsabb módszer (elektronikusan igényelhető, stb). Értelemszerűen mihamarabb jó lenne dűlőre vinni a dolgot.
- Melyik lakcímet kell a nyomtatványon megjelölnöm, magyar avagy német?
- a Finanzamt nem jelölte meg, melyik évre kérjük ki az igazolást. Ehhez kérnék segítséget, szerintetek?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 9 hónapja - 9 éve 9 hónapja #36671 Írta: vava
vava válaszolt a következő témában: Steuerklasse 3

anikov1 írta: 2013-ban férjemnek nem volt jövedelme Magyarországon, az adóbevallását elkészítettük. Én GYES-en voltam, illetve dolgoztam is, adóbevallás szintén készült. Mindkettőnkre, vagy csak a férjemre kell igazolást kérnünk?


Mindkettőtökre ki kell kérnetek, ha a Zusammenveranlagung-ot választjátok, azaz közösen adtok be németországi adóbevallást. Mivel a férjed eddig az 1-es adókategóriában volt, valószínűleg megéri nektek közösen beadni, és a kettős háztartást is el tudjátok számolni addig, amíg Mo-n voltál. A te mo-i jövedelmed itt adóalap-növelő lesz, de az Ehegattensplitting és a kettős háztartás miatt valószínűleg sokkal jobban jártok így.

anikov1 írta: Haza kell-e küldenünk az EU-s nyomtatványt a NAV-hoz (a nav saját hivatalos oldalán egy szó infót sem találtam), és várnunk, amíg visszaküldik, vagy van erre egy gyorsabb módszer (elektronikusan igényelhető, stb).


Mi megpróbáltuk elektronikusan megigényelni (a NAV-os kék szám tájékoztatása alapján), de normál jövedelemigazolást töltött ki a NAV, nem az EU-sat, hiába írtuk bele a megjegyzésbe, hogy az EU-sat kérjük. Mi személyesen voltunk bent a NAV-nál, ott azt mondta a hölgy, hogy csak személyesen lehet kikérni. Ettől függetlenül lehet, hogy postán is lehet, ha elkülditek nekik az EU nyomtatványt, ezt nem tudom sajnos.

anikov1 írta: Melyik lakcímet kell a nyomtatványon megjelölnöm, magyar avagy német?


Mi a magyart írtuk bele. A Finanzamt sem kötött bele.

anikov1 írta: a Finanzamt nem jelölte meg, melyik évre kérjük ki az igazolást. Ehhez kérnék segítséget, szerintetek?


Ezt nem értem pontosan. Már beadtátok az adóbevallást itt Németországban és most a Finanzamt kéri az EU igazolást? Ha a 2013-as évről adtátok be az adóbevallást, akkor arról kell kikérni az EU igazolást is.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: anikov1

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 9 hónapja #36672 Írta: anikov1
anikov1 válaszolt a következő témában: Steuerklasse 3

Kedves vava,
nagyon köszönöm a válaszod, sokat segítettél. Utánajárok majd az általad említett lehetőségeknek. Mivel most jöttünk ki, sokat kell még tapasztalnunk adó- és egyéb hivatalos ügyekben :-)
A német adóbevallás egyébként még folyamatban van, a magyar adóbevallást készítettük el Magyarországon a 2013-as évre. Csak azért nem értettem a dolgot, mivel mostantól él itt a család, most kérjük a Steuerklasse módosítását, így nem tiszta, hogy 2013-ra minek kéri, 2014 pedig ugye még nem telt le...
A NAV-ot hétfőn megkérdezem a postai útról. Mivel idekint vagyunk, személyesen biztosan nem tudjuk bevinni, remélem, ők is ilyen segítőkészek lesznek. Hálás köszönet!Üdv

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 1 hónapja #38706 Írta: GyViktor
GyViktor válaszolt a következő témában: Steuerklasse 3

Én bementem a Finanzamthoz hogy szeretnék hármas osztályba kerülni. Ott közölték hogy semmi akadálya, csak szükséges hozzá a feleségem németországi lakcímbejelentője és az Identifikationnummer. Csak úgy léphettem át ha a feleségem is itt lakik velem Németországban.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 1 hónapja - 9 éve 1 hónapja #38712 Írta: jánkal1
jánkal1 válaszolt a következő témában: Steuerklasse 3

Szevasztok!
Segitséget kérnék. Tavaly Steuerklasse 3/3 -ban voltam. Idén visszaraktak I-be. Voltam a finanzamt-nál, ahol kérdezte az ügyintéző hol a család, mondtam MO-n. Erre adott egy nyomtatványt és mondta ezt töltsem ki és csatoljak hozzá. Wohnsitzbescheinigung-ot mivel a feleségem másik EU országban tartózkodik.

Kérdés mit fogadnak el? Milyen dokumentumot vigyek nekik? Erről az igénylőlapról van szó:


Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.


A 20-as pontnál karikázta be.

Segítséget előre is köszönöm.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!