Ingatlanvásárlás

Több
8 éve 8 hónapja - 8 éve 8 hónapja #39649 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Ingatlanvásárlás

Csak még egy apróság, hogy mikre nem gondol az ember: mi ugyan építési telket vettünk és magunk építettünk rá, így kb. fél évet töltöttem intenzív információszerzéssel. Azt hittem már professzor vagyok a témában, különösen a várható és nem várható költségek ügyében, de mégis meglepödtem, amikor a Landratsamt egyszer csak postázta a levelet, hogy a házam telekkönyvbe való berajzolásáért ugyan pengessek már ki csekély 600 eurót. Vagy, amikor kiderült, hogy a szolgáltatók közül egy ragaszkodik egy bizonyos típusú "energia-házbevezetö-készlet" meglétéhez, amit egy cég gyárt és árul egész Németországban, így a pár fm. müa. csöböl, egy fémlapból és néhány gumitömítésböl álló készlet ára 1000 euró, a beépítése meg 600.- €. Ha egy vetélkedön felmutatják a kütyüt, hogy mit saccolok az árára, biz isten a 100-ast is sokallottam volna, a beépítése meg annyi volt, hogy az alap betonozása elött két csavarral ráfogták a zsalura, kb. nettó öt perc munka..De tanúsítványt kellett adniuk hozzá, hogy szakszerüen lett beépítve. Egy elöre nyomtatott A4-es lap, csak a nevet, címet kellett beírni, mindez 600-ért.
Szóval még kurva részletes, alapos költségvetés mellett sem árt 10%-ot minimum az ilyen csemegékre bekalkulálni, használt háznál meg inkább a dupláját, persze a szakértöi vélemény ismeretében....

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, anitaandras

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 8 hónapja #39656 Írta: anitaandras
anitaandras válaszolt a következő témában: Ingatlanvásárlás

Köszönöm a hasznos infókat, valahol sejtettem ez nem lesz egyszerű... Gondolom még jó páran vagyunk azért, akik itt szeretnének majd letelepedni és megszabadulni az albérletből, ezért minden hasznos infót szívesen veszek. " fél évet töltöttem intenzív információszerzéssel.." nem semmi, minden tiszteletem.

Én még az elején vagyok ennek a házat kéne venni mizériának, de már most kiakadok a szankciókon. Nem gondoltam volna, hogy még a cserép színét is beszabályozzák. Gondolom azért, hogy szépen nézzen ki már az az utca, és mindenhol egyforma házak legyenek- ne rontsa senki se az összképet más színű cseréppel :) De amint látom azért néha engednek kicsit, barna cserép piros :) ez jó volt nagyon :)

Egy lakáskereső oldalon több dologba is belefutottam, és pár fogalom elég ködös számomra:

- telek ami nem beépíthető (akkor mit lehet ott csinálni, nézem a szép telkem, gyönyörködöm a tájban?)

- felújításra szoruló házak- árban nagyon jók, mondhatni olcsók, de mi van ha a felújítás költsége dupla annyi mint a ház költsége, akkor az meg se éri. Érdemes egyáltalán megnézni őket? Vagy úgy járunk, hogy a felújítást bizonyos cég bizonyos költségekkel végezheti el, és beleszólásunk nincs!

- a "Pachtgrundstück" , azaz veszek egy házat ami nem a földemen áll, csak bérelem, a bérleti szerződés jó pár évre szól aztán ha egyszer úgy tartja kedvük akkor megkérnek hogy legyen olyan kedves vigye a házát ahova akarja, vagy bontsa le? Plusz gondolom ez majdnem úgy működik mint a kiskertekben, hogy "beszabályozzák" mit csinálhatsz a földön, milyen üvegházat rakhatsz rá, a fűnek mekkorára szabad nőnie stb...

- "Ferienhaus"- ez egyértelmű nyaraló és kész, de van pár ahol feltüntetik, hogy "1.Wohnsitz möglich" azaz lakhatsz huzamosabb ideig benne és van postaládád, akkor mégse nyaraló?

"Mobilheim"- lakócsi, vagy kis lakás ami a tiéd de gondolom ilyen camping helyeken vannak ezek, és hasonlóak a pachtgrundstück-höz, csak gondolom itt azért van valami házirend a mobilheim megfelelő használatára.

"Mietkauf haus"- azaz a bérleti díjat fizetel minden hónapban, még nem fizeted ki a ház árat. Mintha a törlesztőt fizetnéd, és a végén tied a ház. Itt gondolom jó pár rejtett költség megbújhat!

Az újépítésű házakban és a lakásokban nem is gondolkozunk, habár az újépítésűre mindig kedvező a kamat a bankoknál. Említetted, hogy építési telket vetettek, gondolom a "Bauplan"- ban meg volt határozva, hogy milyen lehet a ház amit a telekre felhúzhatok?

Köszönöm a válaszokat

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 8 hónapja #39657 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Ingatlanvásárlás

Látom azért érzékeled, hogy mennyiféle variáció van. :-) Az építési elöírások milliófélék lehetnek, annyira azért nincs beszabályozva, hogy egyfajta tetö- és házszín, leginkább több variáció van, csak nem a teljes paletta, ill. kizárásos elöírás van (pl. ilyen meg olyan tetöforma nem engedélyezett). Elönye mindenképpen az, hogy nagy valószínüséggel nem kapok a pofámba egy szomszéd házat, ami jajrózsaszín és bugyikék a tetö, de ha nekem van ilyen (kifacsarodott :-) ) ízlésem, akkor jól ráfáztam, ha nem tudom ezt még a telek megvétele elött... Tény, hogy nekem sokkal szimpatikusabbak az itteni rendezett beépítések, mint az otthoni káosz, a kis soktornyos palotákkal, mediterrán bungalókkal, csiricsáré színekkel meg a mesteri kerítés-összevisszasággal. Persze van (?), akinek meg az tetszik. Nálunk pl. meglepöen megengedök voltak az építési elöírások, föleg a határoktól való távolságok, a beépítési százalék és a magasságok tekintetében. A tetöszín pl. háromféle lehetett: piros, barna, szürke, ami nagyjából le is fedi az "épelméjü" variációkat. De épített kerítést nem csinálhattunk (csak sövény, vagy drót ill farács max. 1 m magasságig), rendezett is a környék nem olyan egy hullámpala, egy kétméteres kökerítés tetején szögesdróttal meg üvegcseréppel, egy tarkabarka fémrács, stb.
A "nem beépíthetö telek" az hobbitelek, max. x négyzetméteres fa, vagy hasonlóan "könnyen elbontható szerszámos bodegát" tehetsz rá, de ott pl. kertészkedhetsz, nevelhetsz gyümölcsfákat, bulizhatsz, grillezhetsz, akármi....
A Pacht ugyanez, csak nem a tiéd, hanem béreled. Nem kell izgulni, a bérlö-bérbe adó jogai, kötelességei rendesen le vannak szabályozva, védik mindkét oldal érdekeit, az idötartam is, nincs olyan, hogy a bérbe adó gondol egyet és fel is út, le is út.
Az Erbpacht az, amire építhetsz, jellemzöen ez olyan min. 40-50 éves futamidejü szerzödés, elövásárlási jogod van rá, örökölhetö a bérleti jog, és még komolyabb szerzödés szabályozza a dolgokat. Ez a kettö variáció engem nem izgatott, úgyhogy nagyon nem is merültem bele.
A Ferienhaus sem, tehát nem tudom ott hogy lehet állandó címed.Gondolom ott adóügyileg is nagy különbség lehet egy Wohnhaus-hoz képest, na meg pl. építési/felújítási kölcsönt sem ugyanolyan feltételekkel kapsz.
A Mietkauf az egy öszvér konstrukció, addig nem a tiéd, amíg ki nem fizeted, azaz a tulajdonjog csak az ügylet végén száll rád, de nem is mondhatnak fel addig cserében, mint egy rendes bérletnél.
A felújítandó meg zsákbamacska. Azzal még semmi gond nem lenne, hogy "ráköltesz többet, mint amibe került", mert attól még megérheti (veszed ötvenért, ráköltesz százat, de utána ér kétszázat-akkor jó bolt volt). A probléma a nem látható bonyodalmakkal lehet. Úgy néz ki pl., hogy ajtó-ablakcsere, burkolatok, tetöjavítás és kész. Aztán nekiállsz és kiderül, hogy a burkolat alatt a födém el van rothadva, a tetöt nem lehet javítani, mert már annyira beteg, stb. Olyan viszont nincs, hogy bárki is elöírná, hogy azt kivel kellene felújíttatnod... Hisz akkor a ház már a tiéd...
Van mit végigagyalni.... :-)

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: anitaandras

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!