Németországi adószám megszerzése

Több
9 éve 8 hónapja #37232 Írta: Attila_BRD
Attila_BRD válaszolt a következő témában: Németországi adószám megszerzése

Ane írta: Sziasztok!
Én is az adószám kiváltása felől érdeklődnék. Annyiból bonyolult a helyzet, hogy Magyarországon évek óta adószámmal dolgozom, mielőtt kijöttem Németországba, kiváltottam az EU-s számot is, vagyis itt is tudok érvényes számlát kiállítani (ékszereket adok el, mivel otthon állítottam elő, ott adózom, az apeh szerint legalábbis).
Most annyiban változott a helyzet, hogy találtam egy olyan munkahelyet, ahová felvennének, de számlaképesnek kell lennem, ugyanis nem rendszeres munkáról van szó. Valószínűleg erre szerintem már nem érvényes az eu-s adószámom...

Attol EU-s hogy érvényes.
Nem kell neked semmi az égvilágon mint egy Gewerbeschein kitöltése az "unselbständige Niederlassung" bejelentésére.
Itt a leirása: www.hk24.de/unternehmensfoerderung_und_s...igniederlassung.html
Tehát magyar cég vagy német lerakattal, amely nem független. Kész , ennyi.
Még német számla sem kell, mióta SEPA van azota egész európában egységesen utalhatsz.
Csinálj a magyar bankodnál Euros-Számlát és kész.

Felmerült a freiberufler-téma, meg a munkahelyen mondták, hogy nekik ugyan jó az eu-s számlám, de menjek be a finanzamt-hoz.

Nem kell, lásd IHK leirást.
"Die Betriebsstätte ist eine unselbständige Niederlassung eines Unternehmens. Für sie ist lediglich eine Gewerbeanmeldung erforderlich."
Csak a helyi Gewerbeanmeldung kell, minden más - az adószám is - jó otthonról. Persze itt kell majd az Umsatzsteuert leadnod, nem Budapesten. Adózni viszont a magyar 10-16%-on fogsz nem az itteni -30+++%-on.

A fő problémám, hogy fogalmam nincs, kb milyen bevételre számíthatok egy hónapban (a cég sem tudta megmondani, mennyire lesz rendszeres a munka), így azt sem tudom, milyen várható forgalmat jelentsek le, illetve milyen összegből/mennyit kéne adóznom.

Amig nem keresel sokat utólag (ist - Besteuerung) jelented le. Egy "Dauerfristverlängerung"-al
két hónappal azután hogy megkaptad a pénzt a megrendelödtöl.

A másik gond, hogy továbbra is fogok Magyarországra számlát kiállítani, de nem adózhatok két irányba ugye, tehát vagy a magyar eu-s számomat használom az itteni munkához is, amiből aztán otthon egy csomót fogok forintban adózni, vagy az itteni adószámot, és akkor itt adózom az otthonra eladott cuccaimból is (ami amúgy elég elenyésző összeg).

Doppelbesteuerungsabkommen. A dupla adózást megelözö megállapodás érvényben van. Mindig ott adózol ahol kerested.

Az egészségbiztosítással sem vagyok egészen képben, eddig eu-s kártyám van, otthon folyamatosan fizetem a tb-t. Viszont ha váltok, akkor erről igazolást kell kérnem, és itt kell krankenkasse-t fizetnem kötelezőn, nem? Ez kb milyen összeg? Bármit kérdeztem eddig (német ismerősök), nem tudtak segíteni, mert rendes, bejelentett munkahelyük van...
Az utolsó kérdésem pedig, hogy hol találok ehhez értő könyvelőt? :)
Köszi!

Ha maradsz a magyar cégednél akkor nincs kérdés.
A Krankenversicherung itt 600-700 Euro HAVONTA, hacsak nem bizonyitod rendszeresen, hogy kevesebbet keresel 4000-nél. Minimum 300-al igyis ugyis megvágnak. Amig nem fut a bolt, maradhatsz a magyar EU-s kártyánál.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!