Leépítésre készül a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapot kiadó vállalat - írta kedden a Handelsblatt.

Leépítés a Frankfurter Allgemeine Zeitungnál

Az üzleti lap értesülése szerint a 900 főt foglalkoztató lapkiadónál 150-200 munkahelyet szüntetnek meg a nehéz gazdasági helyzet miatt. A leépítés az újságírókat is érinti, az állások ötödét a hétköznap és szombaton megjelenő FAZ-ot, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lapot és a faz.net hírportál tartalmát előállító szerkesztőségnél szüntetik meg.
Az 1949-ben alapított FAZ a Die Welt mellett a legtekintélyesebb országos terjesztésű konzervatív újság Németországban. 2012 óta veszteséges, akkor 4,3 millió euró volt a mínusz, tavaly pedig már megközelítette a 10 millió eurót a Handelsblatt szerint.
A FAZ nyomtatott kiadásának példányszáma az ezredfordulón még napi 400 ezer körül volt, az idei második negyedévben pedig naponta átlagosan 369 ezer.
A médiapiac válsága a német sajtó több jelentős szereplőjét elsodorta már. 2012-ben csődbe jutott a dapd hírügynökség, megszűnt a Financial Times Deutschland című üzleti lap, és csődvédelmet kért a Frankfurter Rundschau című napilap, amelyet végül éppen a FAZ kiadója vett átt, de a több száz fős szerkesztőségből csak alig 30 újságírót tartott meg.

Forrás: MTI Fotó: faz.net