Németországban a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) szerdán újabb sztrájkot kezdett a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság személyszállítási ágazatában.

Újabb vasúti sztrájk kezdődött

A távolsági járatok nagyjából egyharmada közlekedik, a regionális járatok közül, térségtől függően, a vonatok 15-60 százalékát tudják elindítani. A sztrájk miatt a DB által üzemeltetett nagyvárosi gyorsvasutak (S-Bahn) is rendkívüli menetrend szerint közlekednek.
A teherszállítási ágazatban kedd délután, a személyszállításban pedig szerda hajnalban kezdődött a mozdonyvezetők sztrájkja, és egyelőre nem tudni, hogy meddig tart. A GDL csak annyit közölt, hogy a sztrájk befejezése előtt 48 órával tájékoztatnak majd arról, hogy mikor veszik fel a munkát.
A szakszervezet tavaly szeptember óta kilencedik alkalommal indított sztrájkot. A konfliktus elhúzódását elsősorban az okozza, hogy a GDL nemcsak a mozdonyvezetők, hanem más foglalkozású tagjai részére is bérmegállapodást kíván kötni a munkaadóval. A DB ezt ellenzi, mert nem akar ugyanazon munkavállalói kör bérezéséről és munkaviszonyairól egyszerre több szakszervezettel tárgyalni, illetve több bérmegállapodást kötni.
A sztrájk alatt - amelynek befejező időpontja még nem ismert - a belföldi és a nemzetközi vonatközlekedésében vonatlemondásokra, járatrövidülésekre, késésekre kell számítani.
Szerdától a Budapest-Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20 óra 5 perckor induló Metropol EuroNight vonat csak Drezdáig közlekedik. A Keleti pályaudvarra menetrend szerint 8 óra 35 perckor érkező vonat is csak Drezda és Budapest között közlekedik.
A Keleti pályaudvarról 5 óra 25 perckor induló Jeszenszky János EuroCity vonat, a 7 óra 25 perckor induló Porta Bohemica EC, valamint a Keletiből 9 óra 25 perckor induló Hungária EC csak Drezdáig közlekedik.
A Münchenbe közlekedő és az onnan érkező railjet vonatok korlátozás nélkül közlekednek, miként az ezen a szakaszon közlekedő Kálmán Imre vonat is.
Közleményükben azt írták: az utasok Németországba, illetve Németországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyükkel az utazásról lemondhatnak. A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak vagy más időpontra érvényesítik. A visszatérítést az utasok a jegyet kiadó országokban, általában a nemzetközi pénztáraknál kérhetik.

Forrás: MTI Fotó: GettyImages