Apróhirdetések

Regensburgba és környékére keresünk szakképzett nővéreket, ápolókat. Ingyenes nyelvtanfolyam biztosítva.
Raktári dolgozókat (férfiakat) keresünk németországi munkavégzésre NYELVTUDÁS NÉLKÜL is azonnali kezdéssel.
Düsseldorf melletti telephelyre keresünk csomagolási szalagmunkára jelentkezőket. Nyelvtudás előny, de nem feltétel...

László, bemutatná cégét illetve szolgáltatását néhány mondatban?
Irodánk fő profilja eredetileg a németországi polgári és büntetőügyek jogorvoslása volt. Ez azonban a rendszerváltás időszaka óta eltolódott, azóta ugyanis elsősorban a kelet- és középeurópai munkavállalók, illetve vállalkozások útját egyengetjük.

Ez nagyon érdekesen hangzik, mesélne erről a eltolódásról kicsit bővebben?
A 90-es évek elején több mint 10 ezer magyar munkavállaló tevékenykedett kiküldetés formájában Németországban. A munkaadó (a kiküldő magyar cég) a német jog szerint fizette ezen munkavállalók után a béradót, de azzal már senki nem törődött,hogy a tárgyév lejártával, bizonyos feltételek teljesülése esetén a befizetett adónak, akár egy tekintélyes részét is vissza lehet igényelni. Így fordulhatott elő, hogy a „gazdag“ magyar munkavállalók évente több 10 millió márkát hagytak ajándékba a „szegény“ német államra. 1992-ben hosszas vita után sikerült az akkor még létező budapesti Westújság kezdetben bizalmatlan főszerkesztőjét meggyőznöm arról, hogy célszerű lenne ezen tényt nyilvánosságra hozni. Az addig gyér érdeklődést az újságcikk megjelenését követően valódi roham követte. Ezen szolgáltatásnak -a magyar megbízók létszámát tekintve - azóta is piacvezetői vagyunk.

Kik veszik igénybe jelenleg a cég szolgáltatásait?
Ügyfélkörünk legnagyobb részét azóta is azon munkavállalók alkotják, akik adót szeretnének visszaigényelni.

Mit gondol miért Önöket választották és választják ismételten ügyfeleik?
Két országban is elérhetőek vagyunk illetve árainkat az eltelt közel két évtized alatt egyszer sem emeltük. Szakmai múltunk és alaposan felkészített munkatársaink révén érzésem szerint maradéktalanul képesek vagyunk megbízóink elvárásainak megfelelni.

A jövőben várhatóan megnövekszik a kivándorlók és Németországban munkát keresők száma. Készültek-e és mivel ebből az alkalomból?
A várható rohamra további munkatársak beállításával készültünk.

Mit ajánlana a Németországba készülőknek?
Ezt a kérdést kétfelé kell választani. Mit ajánlok azoknak, akik németországi vállalkozásra készülnek illetve azoknak, akik a németországi munkaerőpiacon szeretnék magukat megméretni. A vállalkozó szellemű honfitársainknál gyakran figyelhető meg, hogy más értékitélettel, más karakterrel rendelkeznek, mint a leendő német üzleti partner. Az ebből adódó félreértéseknek gyakran az a következménye, hogy egyik fél a nyereséggel, a másik pedig a teljesítménnyel elégedetlen. A végén mindkét fél csalódott, mert úgy érzi rossz üzletet csinált. Ha konkrétabbak akarunk lenni, osszuk két coportra a leendő németországi vállalkozókat!

1.Profi profi ellen. A magyar fél a német partnerhez hasonló tudással, tapasztalattal rendelkezik. Ez az ideális eset. Ilyen esetekben nem tudok tanácsot adni, ilyenkor van meg leginkább annak az esélye, hogy hosszútávú, működőképes kapcsolat jön létre.

2. Profi naiv ellen, amit nyugottan nevezhetünk Dávid Góliát elleni küzdelmének is. Tegyük fel, hogy a naivnak van ügyvédje! Szinte mindig a naiv húzza a rövidebbet. Az ügyvédnek kizárólag akkor van reális esélye a profival felvenni a versenyt, ha a jogi felkészültsége mellett az adott szakterületnek is beavatott szakértője. Különben csak arra alkalmas az ügyvéd, hogy a túlzott vakmerőségtől óvjon, illetve a kár mértékét csökkentse. Ha a naiv fél ügyvéd nélkül lép fel a piacon, garantálni lehet, hogy a profi, tudásának köszönhetően csak nyerhet az üzleten. A naiv (felkészületlen) fél egyetlen esélye az marad, ha retorikában, blöffölésben, manipulációban erősebb partnerénél. A gyakorlatban ez valószinűtlen, mert egy profi ilyen téren is nagyobb tapasztalattal szokott rendelkezni.

Akik munkavállalóként próbálnak idekint szerencsét, azoknak a legfontosabb útravaló talán a munkaadó, illetve a munkahely felé történő teljes lojalitás. A munkaadó célkitűzéseinek Magyarországon ismeretlen mértékben történő figyelembe vétele, a cég érdekében és annak eredményiért való teljes odaadás a németeknél alapvető elvárásnak számít.

Köszönöm a beszélgetést!

Az Eurotax Adótanácsadói Kft. Százhalombattán, az RA. Wolfgang Seidel ügyvédi iroda pedig Münchenben áll az adót visszaigényelni szándékozók részére.

Te is megosztanád egy interjúban németországi vállalkozásod történetét, eredményeit? Itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Irány Németország! A németországi magyar portál.