Felmondás táppénz alatt

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
7 éve 9 hónapja #40122 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Felmondás táppénz alatt

Kedves Hajdén!
A helyzeted nem speciális!
A közvetitő cégnél vagy alkalmazásban és csak ők mondhatnak fel, nem az a cég, ahova
kiközvetítettek! Ha az a cég jelzi (ahva kiközvetíytenek), hogy "nincs rád igény" akkor
is munkaviszonyod van!

A "Zeitfirma" is felmondhat a táppénzed alatt is, (olvasd alul), de ennél már mások az opciók, mert
nem mindegy, hogy próbidős vagy e, vagy már szerződésed van (akár hosszabb időre is).

Ilyen cégek általában egy éves szerződéseket kötnek! Ha még próbaidős vagy, akkor nem kell indokolni a felmondást, ha állományban vagy akkor viszont kell indok! (Ez az indok, csak felületes dolog, mert bármire is hivatkozhatnak, pl. gyenge teljesítményre, stb.) Ennek ellenketőjét neked kellene bizonyítani, de hát ha táppénzen vagy, akkor ilyenről nem nagyon lehet szó!

Itt Németországban nagyon zokon veszik, ha valaki táppénzre megy, mert az első hat hétig a cégnek kell fizetnie a táppénzt, s csak a 7. héttől veszi ezt át a betegbiztosító! A betegbiztosításod nem szünik meg, de ha felmondtak, azonnal jelezd ezt a munkaügyi hivatalban! Így a járulékos helyzeted folyamatos marad! (Ha lehet még a felmondás napján jelezd a dolgot!) Ilyen csukló feletti (kis) problémát az ambulancián is megcsinálnak így nem nagyon értem hogy miért és mire kell várnod??
Gesetzliche Fristen:
Kündigungsfristen sind im Bürgerlichen Gesetzbuch in § 622 geregelt. Für Arbeitnehmer und Arbeitgeber gelten einheitliche Fristen. Die Grundkündigungsfrist - die sowohl bei einer Kündigung durch den Arbeitgeber als auch bei einer Kündigung durch den Arbeitnehmer einzuhalten ist - für beträgt 4 Wochen zum 15. oder zum Monatsende. Diese Frist bleibt in der Regel für den Arbeitnehmer immer gleich lang. Lediglich für die Kündigung durch den Arbeitgeber verlängert sich die Kündigungsfrist bei längerer Betriebszugehörigkeit des Arbeitnehmers.

In der Probezeit genießt der Arbeitnehmer meist keinen Kündigungsschutz nach dem Kündigungsschutzgesetz. Es gibt jedoch auch schon in dieser Zeit einen Sonderkündigungsschutz. Er gilt zum Beispiel für Schwangere, Schwerbehinderte oder Betriebsratsmitglieder. 

Ist die Probezeit jedoch Teil eines unbefristeten Dauerarbeitsvertrags, ist die arbeitsrechtliche Situation anders. In diesem Fall ist eine ausdrücklich Kündigung nötig – für den Fall, dass Arbeitgeber oder Arbeitnehmer das Arbeitsverhältnis nach der Probezeit beenden möchten. Und: Auch wenn die Kündigung grundlos erfolgen darf, ist sie an eine Frist gebunden. 


Dass eine Kündigung während der Krankheit unwirksam ist, ist ein hartnäckiger Irrtum. Das Gegenteil ist der Fall. Kündigungen dürfen auch ausgesprochen werden, während der Arbeitnehmer krank ist. [u][b]Geht dem Arbeitnehmer das Kündigungsschreiben während er krank ist zu, ist die Kündigung deshalb noch nicht unwirksam.[/b][/u] 

Arbeitnehmern bringt es daher nichts in die Arbeitsunfähigkeit mithilfe einer Krankschreibung zu flüchten, um der Kündigung zu entgehen. Arbeitgeber hingegen brauchen vor einer Kündigung nicht deshalb zurückschrecken, weil der Arbeitnehmer krank ist. Die Krankschreibung des Arbeitnehmers wegen krankheitsbedingter Arbeitsunfähigkeit ist kein Kündigungshindernis.

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
7 éve 9 hónapja - 7 éve 9 hónapja #40123 Írta: hajdén
hajdén válaszolt a következő témában: Felmondás táppénz alatt

Köszönöm a választ!

Sajnos tapasztalataim alapján itt mindenhez Termin illetve beutaló kell. A háziorvos nem adott még beutalót amíg nincs Terminem a neurológiára. Erre a Terminre két hetet kellett várnom. És az lehet hogy maga a műtét ambuláns nem is ez tart sokáig hanem amíg oda eljutok. Dolgozni ilyen kézzel nem tudok. Kifejezetten használnom kell ezt a kezem a munkába.
A szerződésem határozott idejű 8 hónapos. Magyarországon tudom hogy határozott idejű szerződésnél nincs próbaidő illetve hogy indoklás nélkül nem küldhetnek el de itt nem tudom hogy szól a törvény ebben az esetben.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
7 éve 9 hónapja #40124 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Felmondás táppénz alatt

Kedves Hajdén!
Németországban is szabad orvos választás van! Ha a mostani
orvosod nem tetszik, mehetsz máshoz is, vagy próbálkozz
valahol "sürgősségin", mert hogy fájdalmad van.... Ekkor talán
sikerül soron kívűl is bejutnod! Bocs' de nem körzeti orvosod
dönt abban, hogy téged mikor operálnak! Kérd csak ki a beutalót
aztán majd a neurológián eldöntik, hogy mikor tudnak fogadni! Ha
nincs beutalód, nem is lesz soha időpontod, mert nem vagy felvéve
a sorba! (Nehogy már a házidoki döntsön ebben!)

A munkahelyeddel kapcsolatosan már "talán" jobb a helyzet. Ha ugyanis ilyen időszakos, s korlátozott idejű szerződésed van, ilyenkor nincs semmilyen "felmondási rendszer" vagy törvény erre, mert az adott időben autómatikusan megszűnik a munkaköröd. Ilyenkor még csak fel sem kell mondania a munkaadónak! Az (talán) előnyöd hogy, korábban nem is mondhat fel, (Te sem!) így a szerződésed végéig kapnod kell a táppénz, illetve a fizetésedet! Ki is keresetem neked:
Ein befristeter Arbeitsvertrag hat dagegen von vornherein nur eine bestimmte Dauer - [u][i]deshalb wird er ja auch Zeitvertrag genannt[/i][/u]. [b]Das Arbeitsverhältnis endet automatisch an dem im Vertrag festgelegten Termin[/b], ohne dass eine Kündigung nötig wäre. [b]Solche Verträge benötigen also nicht unbedingt eine Kündigungsregelung.[/b] Wenn sie keine solche Regel enthalten, können sie allerdings auch nicht ordentlich vorzeitig gekündigt werden.

Mit anderen Worten: [i][b]Wenn Arbeitgeber oder Arbeitnehmer den Zeitvertrag schon vor dessen Ablauf kündigen wollen, haben sie Pech[/b][/i] - es sei denn, es gibt eine spezielle Vertragsklausel im Vertrag, die genau diese Möglichkeit vorsieht. [u]Ansonsten kann ein befristeter Arbeitsvertrag ohne Kündigungsklausel nicht gekündigt werden,[/u] bis er von selbst ausläuft. 
Das steht ausdrücklich in § 15 Teilzeit- und Befristungsgesetz (TzBfG).

Így tehát szerencséd is van, meg nem is! Talán szerencséd van, mert ugyan nem tudom, hogy meddig tart még a szerződésed, de ha az elején vagy, akkor még bizonyíthatsz és talán megtartanak! Ha meg már a vége felé vagy, akkor valószínű, hogy nem fognak hosszabbítani a táppénzed miatt, de van időd mást keresni!

Jegyzet:
Gondolj bele most a munkaadó oldaláról! Felvesz, mert van munka és ki is küld munkavégzésre, de Te beteget jelentesz. Így nem tudja sem a cég felé teljesíteni amit vállalt, (jelezték is, hogy nem tartanak rád igényt) s ráadásul még fizet neked a munkaadó 6 hétig, sőt esetedben a szerződésed végéig! Ha Te lennél egy munkaadó, akkor hogyan döntenél egy ilyen munkavállaló esetében? :-(

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
6 éve 7 hónapja #40241 Írta: steve77
steve77 válaszolt a következő témában: Felmondás táppénz alatt

Üdv Mindenkinek!

Egy a témában jártas személy segítségét szeretném kérni.

A német munkaadóm határozatlan szerződéssel (már nem próbaidő) jogszerűen felmondhat-e nekem a táppénzem alatt bárminemű indoklás nélkül?
Mert megtette írásban.
Bár szerintem ez teljesen jogszerűtlen tett volt a részükről.
A kérdésem mit tudok tenni és kihez fordulhatok ez ügyben?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
4 éve 3 hónapja #40406 Írta: gyurmi
gyurmi válaszolt a következő témában: Felmondás táppénz alatt

Üdv!
Volna egy kis problémám a volt munkaadómmal. Felmondtam, a felmondás előtt 1 héttel 4 napot táppénzen voltam. Miután eljöttem, egy hétre rá jött egy levél, (abmahnung) amelyben az állt, hogy nem fizetik ki a 4 nap táppénzt, mert én állítólag egy kollégámnak mondtam, hogy táppénzre fogok menni. Ez mi?

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!