Cégalapítás és könyvelés Apróhirdetés Németország Társkereső Kötelező biztosítás Németország Hitel Biztosítás Németországban Németországi bankszámla Németországi álláshirdetések

Felsőfokú végzettség és diploma

Több
14 éve 10 hónapja #5114 Írta: trosztg12345
Felsőfokú végzettség és diploma téma létrehozva trosztg12345 által
Sziasztok !

Olyanok jelentkezését várom, akik tudnának abban segíteni, hogy felsőfokú végzettségüket, ill. diplomájukat milyen formában, hogyan, milyen feltételekkel stb. fogadták el Németországban a munkavállalásuk során.

Köszönöm !

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 10 hónapja #5116 Írta: Himmelsjager
Himmelsjager válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma
Heló!

Jó a kérdés!

Milyen diplomád van?

HJ

Több
14 éve 10 hónapja #5118 Írta: lillagom
lillagom válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma
Sziasztok!

Ez a téma engem is érdekelne. Nekem orvosi diplomám van, vagyis lesz egy hónap múlva. Azt automatikusan elfogadják, meg nem nekem kell intéznem a papírmunkát sem, de a párom mérnök informatikus, pályakezdő is, és nála nem tudom mi a teendő.

A válaszokat előre is köszönöm. L

• szilagyisz
  • Újonc fórumozó
  • Újonc fórumozó
Több
14 éve 10 hónapja - 14 éve 10 hónapja #5121 Írta: szilagyisz
szilagyisz válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma
Sziasztok!

Én ennyit tudok segíteni:
Code:
Hogyan folyik a diplomák és képesítések kölcsönös elismerése az Európai Unióban? A közösségi szabályok szerint a tagországoknak a saját állami képesítéssel egyenértékűnek kell elismerniük a másik tagországban szerzett képesítést. Ez a rendszer csak akkor működik, ha valaki azért akarja elismertetni a diplomáját, mert azt a tevékenységet, amelynek gyakorlására a diploma feljogosítja, egy másik tagországban szeretné gyakorolni. Tehát ha „csak” továbbtanulni szeretne, és nem elhelyezkedni, vagy egyéni vállalkozóként dolgozni, akkor továbbra is az adott ország belső előírásait kell követnie. Az Európai Uniós szabályozás meghatároz 'szabályozott' és 'nem-szabályozott' szakmákat. Az erre vonatkozó irányelv szerint 'szabályozott' szakmai tevékenységnek minősül, amelynek megkezdése vagy gyakorlása egy tagállamban közvetlenül vagy közvetetten törvényi, rendeleti és közigazgatási szabályok útján oklevél megszerzéséhez van kötve”. A szabályozott szakmákkal kapcsolatos elismerés úgy értendő, hogy „ha nincs komoly eltérés az oktatás hossza és tartalma között, akkor a tagállamok elismerik egymás bizonyítványait”. Ha az eltérés jelentős kiegészítő képzést vagy alkalmassági vizsgát írhatnak elő. Kivételes szabályozott szakmának minősülnek az egészségügyi (orvos, ápoló, fogorvos, állatorvos, gyógyszerész, szülész) valamint az építész szakmák, mivel ezek esetében a diplomák elismerése teljesen automatikus. A többi szabályozott szakma esetében a 'nem szabályozott' szakmákhoz hasonlóan kell eljárni, és ha szükséges, akkor honosíttatni kell a bizonyítványt. Nem-szabályozott szakmáknak nevezzük azokat, melyek nem tartoznak bele a fenti meghatározásba. Ezeknél a szakmáknál nem a közösségi jog szerint történik az elismerés, hanem külön honosítási eljárásban a tagállamok belső jogszabályai alapján. Ez azt jelenti, hogy ezeket a bizonyítványokat vagy honosíttatni kell a helyi NARIC központokban, vagy a munkaadó igénye szerint alkalmassági vizsgát kell tenni. Előfordulhat azonban, hogy ezeknél a tevékenységeknél, foglalkozásoknál (pl. az újságírás) nincs is szükség a bizonyítvány honosítására, hiszen a képesítés igazolása nélkül is el lehet helyezkedni. A szabályozott és nem-szabályozott szakmák összetételét nem határozza meg az Európai Unió, így elképzelhető, hogy míg az egyik tagállamban az egyik szakma szabályozottnak minősül, addig egy másikban alkalmassági vizsgát kell belőle tenni. A diplomák, szakképesítések elismerésében az EU tagállamaiban működő ún. NARIC központok adnak felvilágosítást A magyarországi NARIC központként működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapja is hasznos információkat tartalmaz. Az orvosi, szakorvosi, fogorvosi, szakfogorvosi, ápolói, szülésznői, gyógyszerészi oklevelek esetén elismeréséhez szükséges egy ún. magyar hatósági bizonyítvány kiállítása is. Az Egészségügy Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal országos illetékességgel rendelkező szerv, amely kizárólagos illetékességgel rendelkezik a Magyarországon kiállított egészségügyi diplomák, szakképesítések külföldön, különösen az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában történő elismertetéséhez szükséges hatósági bizonyítványok kiállítására. A Hivatal elérhetősége: Cím: 1051 Budapest, Zrínyi u. 3. Telefax : 269-3794 E-mail : ekh.titk@eum.hu Levélcím: 1245 Budapest, Pf.: 987. Hasonló a helyzet az építész diplomák elismerése esetében is, ott a Magyar Építész Kamara hatósági bizonyítványa szükséges. Forrás: euvonal.hu
Magyar Építész Kamara
Egészségügyi Engedélyezési és
Közigazgatási Hivatal

Itt minden le van írva szerintem.

Üdv:
Szilvia

Több
14 éve 10 hónapja #5126 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma
Sziasztok!

Már nem tudom honnan van a link, még az is lehet, hogy innen egy másik topikból :), de ez az oldal is nyújt segítséget:

www.anabin.de/

Illetve itt megtalálhatók tartományonként az illetékes hivatalok is, elérhetőséggel.

Üdv., Anita

• Eva10
  • Újonc fórumozó
  • Újonc fórumozó
Több
14 éve 10 hónapja #5130 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma
Szia Lillagom,

Attol függ, hogy hogyan fogsz dolgozni, mert azert el kell ismertetni. Bar szakvizsga nelkül csak alkalmazottkent dolgozhatsz szerintem.
Es: a dr cimet külön kell kerni, hogy elismerjek. Jo, ha idöben kered, mert en nem tudtam, igy aztan Ärztekammer kesöbb adta meg, de a masik resze ugyanennek a kamaranak meg mindig dr nelkül küldi a leveleket.
Fontos: ugy kell hasznalni a nevedet hivatalos helyeken - mar a munkara gondolok - ahogy megengedik. Nalam pl oda kell irni az egyetemet is.
Itt nem minden orvos dr, van dipl. med. is.

szia:
Eva

Az oldal motorja a Kunena fórum

© 2009-2026 Irány Németország!