Munkavállalási papírok intézése

Több
10 éve 10 hónapja #32277 Írta: Pinceróka
Munkavállalási papírok intézése téma létrehozva Pinceróka által

Sziasztok! Egy hónapja dolgozom Németországban, német munkáltatónál.Az első nap rögtön kitöltettek velem egy szerződést, amibe meg kellett adnom az adó és biztosítási számomat.-Mivel még nem dolgoztam itt, jobb híján megadtam a magyar azonosítóim.Olvasgattam a fórumot és arra jutottam megkérdezem:Ezt nem a munkáltatónak kell intézni?-Szerintem az itteni számokra voltak kíváncsiak v.nem? -Nem jelöltem meg biztosítót sem ,mert nem is vok. tisztába a lehetőségekkel. -Akkor ezek mind a munkáltatóm feladatai?Tudtommal nincs állandó bejelentett lakcímem sem, mert építkezésről építkezésre járunk és szinte hetente más szálláson tartózkodom.-Szükségem lenne saját autóra is itt,de ha nincsenek meg a megfelelő okmányok... -Segítséget szeretnék kérni a tisztán látáshoz!! -Ja, még egy kérdés. -heti 40 órában vagyok bejelentve, óránként bruttó 10.50-el. Ez mit jelent nettóban? -Előre is Köszönöm a segítséget.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 9 hónapja #32280 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Munkavállalási papírok intézése

Pinceróka írta: Sziasztok! Egy hónapja dolgozom Németországban, német munkáltatónál.Az első nap rögtön kitöltettek velem egy szerződést, amibe meg kellett adnom az adó és biztosítási számomat.-Mivel még nem dolgoztam itt, jobb híján megadtam a magyar azonosítóim.Olvasgattam a fórumot és arra jutottam megkérdezem:Ezt nem a munkáltatónak kell intézni?-Szerintem az itteni számokra voltak kíváncsiak v.nem? -Nem jelöltem meg biztosítót sem ,mert nem is vok. tisztába a lehetőségekkel. -Akkor ezek mind a munkáltatóm feladatai?Tudtommal nincs állandó bejelentett lakcímem sem, mert építkezésről építkezésre járunk és szinte hetente más szálláson tartózkodom.-Szükségem lenne saját autóra is itt,de ha nincsenek meg a megfelelő okmányok... -Segítséget szeretnék kérni a tisztán látáshoz!! -Ja, még egy kérdés. -heti 40 órában vagyok bejelentve, óránként bruttó 10.50-el. Ez mit jelent nettóban? -Előre is Köszönöm a segítséget.


Nem kis gond ez amit itt felsoroltál!
Adószámot magadnak kell kérned. Biztositást magadnak kell kötnöd. Olyan nincs, hogy nincs cimed, mert ha más nincs, akkor a céged székhelye az. (Itt nincs álland´vagy ideiglenes) A 10.50 bruttóról senki nem mondja meg, hogy mennyi a nettód, mert az adócsoportod ismeretelen! Ezenkivül nem ismertek a pótlékok és az esetleges túlórák kifizetése sem! Egy autóhoz csak forgalmi kell (bármilyen nemzetiségü) és hogy vezethessd egy jogsi (bármilyen nemzetiségü) Bárhol és bármikor vehetsz egy kocsit ehez csak olyan papirok kellenek amelykere euró van nyomtatva (jó sok)!** Szerintem feketén dolgozol!

**Feltétlenül gondolj a gépkocsi biztositására is!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 9 hónapja #32293 Írta: kelemen73
kelemen73 válaszolt a következő témában: Munkavállalási papírok intézése

Szia Pinceróka! Bár már itt is többen leírtàk, én is megismètlem: a cég nem biztos, hogy bármit is elintéz helyetted. Előfordulhat, de ne vedd készpénznek. Az természetes, hogy bejelent a biztosítóhoz, ha nem feketén dolgozol, de ha most dolgozol kinn először (hivatalosan), akkor itt "újszülöttnek" számítasz. Tehát azokat a dolgokat, amiket a németek születéskor megkapnak (biztosítási számok, Steueridentifikationsnummer...stb), neked most kell megkérned.
Saját tapasztalat: 2 cégnél dolgoztam eddig, csak az adatokat kérték, fel sem ajánlották, hogy bármit elintéznének nekem. De el sem vártam :-) Mikor kijöttem Németországba első lépés volt lakáskeresés utàn a lakcímbejelentés. Kb.2 hét után kaptam egy levelet, benne a Steueridentifikationsnummer-rel (tőlem ezt kérte a cég). Automatikusan küldik. Keresnem kellett egy biztosítót is. Decotext annyi jót írt a TK-ról, hogy őket választottam én is. Ott a kedves ügyintéző hölgy mondta, hogy ők intézik a Rentenversicherungot is. Kb 6 hét mire a Sozialversicherungsausweis-odat megkapod, de mivel sürgősen kellett cégnek a bizt.szám (ezt mondtam a hölgynek is) ezért küldött róla egy e-mailt. Ezenkívül lakcímbejelentő és útlevél kell a bankszámlanyitáshoz. Tőlem kértek német bankszámlát is. Most más hirtelen nem jut eszembe. De ha van még kérdésed... :-)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 9 hónapja #32349 Írta: Pinceróka
Pinceróka válaszolt a következő témában: Munkavállalási papírok intézése

-Kedves Decotex! -Kedves Kelemen 73! Köszönöm szépen a segÍtséget!-Beszéltem a munka adómmal és kiderült, hogy segggg hülye az egész témához!Szentül meg volt győződve arról, hogy ő mindent jól csinált, addig a pontig amíg (a ti segítségetekkel) fel nem világosítottam.-A lényeg, hogy hétfőn megyünk intézni a hiányzó papírokat. -Pinceróka

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!