- Köszönetek: 1407
Német betegbiztosítás
- DECOTEXT
-
- Nem elérhető
- Platina fokozatú fórumozó
-
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Szia DECOTEXT! Most már majdnem biztos vagyok benne, hogy tényleg nem érted de majd most kiderül. A probléma az, hogy ez drága. Néhány százast helyett sokkal jobb fizetni a híres ötezer valamennyi forintot otthon a TB-nek de leginkább ingyen lenne jó orvoshoz járni. Érted? Az igazat megvallva én sem de így van, hidd el.
Ajjaj! Na erre tényleg nem godoltam! Tudod, azért ez tipikus és látszik hogy már régen nem élek otthon! Feltünk már többször a szabim alatt is, hogy otthon Mo.-on mindig a rossz oldalon takarékoskodnak! PL: biztositások.
Gondolnak ezek a munkavállalóok arra, hogy mi történik egy súlyosabb betegség esetén? Nahát.....! Tényleg mindenre gondoltam már de sógerágra nem, s főleg azért, mert ez jó kiszurás magunkkal szemben.
UI: csak azért emlitettem ezt a súlyosabb dolgot, mert feleségem rákos volt és a kezelése 65 ezer (hatvanötezer)euróba volt eddig (Op., Chemo, s a 600 eurós tabletták/hó öt éven át!) Mára már meggyógyult, de ezt otthon, egy biztosító sem vállalta volna fel így és enyiért!!
DCT
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- bgeren
-
- Nem elérhető
- Újonc fórumozó
-
- Köszönetek: 0
Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat és sokkal okosabb lettem általatok. Köszönöm. Szeretnék azért megerősítést kérni, hogy jól értelmezem-e az általatok írtakat. Megpróbálom röviden: a párom 17 évet dolgozott Magyarországon ugyanazon cégnél hivatalosan. Május végén felmondott és átment egy másik magyar vállalkozáshoz, ahol már kint dolgozott Németországban. A cég itthon fizette a járulékokat. Ez kb. 2 hónapig tartott. Most megszűnt ez a magyar cég és 09.06 kezdéssel egy német cég alklmazottja. Hivatalosan. Jól értelmezem, hogy a munkaszerződéssel amit a német vállalkozással kötött, automatikusan bekerült a német "TB" rendszerbe és valószínüleg egy állami betegbiztosítóhoz? Ezalapján ha kér az ottani "alap" biztosítójától ( ahova a fizetéséből a 0,7%-ot utalják) egy E106 ill. S1 igazolást, akkor itthon az OEP már elfogadja a TAJ számát a " külföldi " biztosító előzetes engedélye alapján? A biztosító nevét szerepeltetik a német munkaszerződésben? És ha kimennénk hozzá látogatóba vagy hosszabb távra akkor a fiúnk is és én is biztosítottak lennénk utána (nekem van itthon biztosításom hisz Gyed-en vagyok, a fiamnak meg utánunk alapban jár) de azért kell az Eu-s kártya is?!
És hogy működik a kiegészítő biztosítás? Az alap állami mellé lehet "csak ezt" kérni egy privát biztosítótól? Az pedig lehet családi? Bár ezt lehet, hogy jobb ha egyenlőre nem keverem? 1,5 éves a fiam és nem tudni kimegyünk-e valaha mi is. Ha pedig most köt családit már dupla fizetésnek számítana ugye? Lehet jobb most csak neki felturbózni egy kicsit a biztosítását?
És akkor még abban segítsetek légyszi, hogy az összes itthoni teendőnk:
1. Apeh felé lemondani a TB-t,
2. Oep-nek jelezni az S1 kitöltött nyomtatvánnyal a külföldi biztosítást.
Jól értelmezem? Reméltem nem zagyváltam.
Előre is köszi ha időt szántok a kisregényemre, és főleg köszi ha még választ is adtok

Enikő
- DECOTEXT
-
- Nem elérhető
-
bgeren írta: Sziasztok!
Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat és sokkal okosabb lettem általatok. Köszönöm. Szeretnék azért megerősítést kérni, hogy jól értelmezem-e az általatok írtakat. Megpróbálom röviden: a párom 17 évet dolgozott Magyarországon ugyanazon cégnél hivatalosan. Május végén felmondott és átment egy másik magyar vállalkozáshoz, ahol már kint dolgozott Németországban. A cég itthon fizette a járulékokat. Ez kb. 2 hónapig tartott. Most megszűnt ez a magyar cég és 09.06 kezdéssel egy német cég alklmazottja. Hivatalosan. Jól értelmezem, hogy a munkaszerződéssel amit a német vállalkozással kötött, automatikusan bekerült a német "TB" rendszerbe és valószínüleg egy állami betegbiztosítóhoz? Ezalapján ha kér az ottani "alap" biztosítójától ( ahova a fizetéséből a 0,7%-ot utalják) egy E106 ill. S1 igazolást, akkor itthon az OEP már elfogadja a TAJ számát a " külföldi " biztosító előzetes engedélye alapján? A biztosító nevét szerepeltetik a német munkaszerződésben? És ha kimennénk hozzá látogatóba vagy hosszabb távra akkor a fiúnk is és én is biztosítottak lennénk utána (nekem van itthon biztosításom hisz Gyed-en vagyok, a fiamnak meg utánunk alapban jár) de azért kell az Eu-s kártya is?!
És hogy működik a kiegészítő biztosítás? Az alap állami mellé lehet "csak ezt" kérni egy privát biztosítótól? Az pedig lehet családi? Bár ezt lehet, hogy jobb ha egyenlőre nem keverem? 1,5 éves a fiam és nem tudni kimegyünk-e valaha mi is. Ha pedig most köt családit már dupla fizetésnek számítana ugye? Lehet jobb most csak neki felturbózni egy kicsit a biztosítását?
És akkor még abban segítsetek légyszi, hogy az összes itthoni teendőnk:
1. Apeh felé lemondani a TB-t,
2. Oep-nek jelezni az S1 kitöltött nyomtatvánnyal a külföldi biztosítást.
Jól értelmezem? Reméltem nem zagyváltam.
Előre is köszi ha időt szántok a kisregényemre, és főleg köszi ha még választ is adtok
Enikő
A magyar TB és biztositási rerndszer áttekinthetetlen és bonyulut. A némettel kombinálni nem érdemes! Jobb ha itt van minden. Betegbiztositás, nyugdijjárulék, és adó. Minden beleszámit majd a nyugdijba és egyszerű a rendszer! Ha kijöttök és be vagytok jelentve automatikusan biztositottak vagytok ti is! Szerintem otthon mindne fizetést szüntessetek be!
Úgy sem biztos hogy hova megy és hogy jelentkezik e ez valahol, arról nem is szólva hogy a magyar politika, már egyszer lenyúlta a magánnyugdijakat adósság csökketés ürügyén!
DCT
- bgeren
-
- Nem elérhető
- Újonc fórumozó
-
Eddig még nem volt gondom soha a magyar Tb-vel, bár igaz, hogy a terhességi vizsgálatokon ill. a szülésen kívül csak max a háziorvosommal találkoztam eddig a rendszerben. (Esetleg még a párom édesanyjával, mert ő is eü-s, de az már ugye nem tb dolog feltétlenül
) Lehet ha komoly problémám lenne akkor más lenne a tapasztalatom.Értem én hogy jobb ha minden egy helyen van. Először azonban a családot kéne egy helyre összeterelnünk, de erre most még sajna nincs lehetőség. Addig pedig amíg mi a fiammal ittragadtunk nem lehet mindenkinek mindent lemondani. A férjemnek oké, hisz Ő lényegében ott él. Ezért keresem már most a lehetőségeket, hogy ne legyen gond ha netalántán hazajön szabadságra és dokihoz kell mennie. Vagy ha munka közben, utazás alatt éri valami és ne legyen probléma hogy milyen beavatkozást stb. lehet nála elvégezni. Tehát most Ő a lényeg, mi megvagyunk.
Időközben rájöttem arra is hogy valószínüleg hüleséget kérdeztem az első hozzászólásomban : "A biztosító nevét szerepeltetik a német munkaszerződésben? " Ha állami akkor ott is csak egy van ugye?
Köszi. Enikő
- Freya
- Újonc fórumozó
-
A BARMER GEK-et ismeri valaki? ez vagy a Tecniker, kéne döntenem minél előbb..
- DECOTEXT
-
- Nem elérhető
-
bgeren írta: Köszi Decotext a választ.
1/ Eddig még nem volt gondom soha a magyar Tb-vel, bár igaz, hogy a terhességi vizsgálatokon ill. a szülésen kívül csak max a háziorvosommal találkoztam eddig a rendszerben. (Esetleg még a párom édesanyjával, mert ő is eü-s, de az már ugye nem tb dolog feltétlenül) Lehet ha komoly problémám lenne akkor más lenne a tapasztalatom.
......
2/ Időközben rájöttem arra is hogy valószínüleg hüleséget kérdeztem az első hozzászólásomban : "A biztosító nevét szerepeltetik a német munkaszerződésben? " Ha állami akkor ott is csak egy van ugye?
Köszi. Enikő
Kedves Enikő!
1/ A TB önagában egy probléma, mert egyben van a betegiztosítás és a nyugdijjárulék! Itt kint külön van! Pontosan azért van csődben otthon a rendszer, arról nem is szólva, hogy pontosan azok nem fizetnek betegbiztosítást akinek a legjobban és a legtöbbet van szükségük erre: a nyugdijasok. Itt kint a nyugdijas is fizet betegizosítást a nyugdijából!
.............
2/ Hülye kérdések nincsnek, csak hülye válaszok! Az soha nem baj ha valaki kérdez ha valamit nem tud. Sokkal rosszabb ha meggondolatlanul cselekszünk! A munkaszerződésben nincs benne a biztsoitó neve, mert ez csak a munkaadó és a munkavállaló szerződése. Ebben a fizetés, a szabadság, és egyéb, pl. a munkakör és a tevékenység van leírva! Betegbiztosítót magad kell keresned (előtte) és ezt közölnöd kell a munkaadóval, hogy a járulékokat küldeni tudják!
(Nem vagyok teljesen biztos a számban, de információim szerint közel 250 betegbiztositó van Németországban. Igy van válszték. Minden reklámot mellőzve, mi a Techniker Krankekasse tagjai vagyunk. Ez ugyan nem a legolcsóbb, de eddig mindent fizettek! Itt úgy van hogy ha olcsóbb akkor sokszor sok minden önerős, vagy nem fizetik PL: a fogászatnál is! Sokszor egy egy megelőző vizsgálatot is magadnak kell fizetni. Nem egyszer egy operációnál is megtagadja az olcsóbb biztosító a védelmet, s ez legális! Ez a TKK biztosító eddig mindent vállalt!)
DCT