Cégalapítás és könyvelés Apróhirdetés Németország Társkereső Kötelező biztosítás Németország Hitel Biztosítás Németországban Németországi bankszámla Németországi álláshirdetések

Német betegbiztosítás

Több
13 éve 2 hónapja #28241 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás
Irtam a temaban, de atkerult a Nemet betegbiztositas topicba meg tegnap. De lehet csak tul almos voltam mikor irta:)
A lenyeg, hogy a kijelentkezes elmulasztasa (15napos hatarido van ra egy masik orszagban letesitett biztositasi jogviszony megkotesetol) 10-100eFt buntetesi tetelt von maga utan, amit a NAV fog behajtani mint be nem fizetett adot! Termeszetesen szokasos jopareves kesessel es annak kamataival. Mindehhez nem art egy 3 napos hazautazas es ugyintezes koltsegeivel is szamolni.

A nemet kasszaknak meg minden joguk megvan bekerni a multbeli igazolasokat. Ha munkaviszony keletkezik es abbol jon az elso biztositasi jogviszony Nemetorszagban, akkor ezzel nem vacakolnak. Mert ilyenkor az ember ugyfel. Penzt fizet be:)
Ha viszont hazasstars alapjan lesz biztositott vki, akkor ott nagyobb esellyel kernek egyeb multbeli jogviszonyt igazolo papirokat. Foleg akkor ha egy nagyobb idoelteres van a masik hazastars megkezdett jogviszonya es mostani idopont kozott. Mert akkor ott a pont, hogy okes de mit csinalt a hazastars addig. Foleg ha a lakcimnyilvantartas alapjan o is ide van bejelentve mar vagy 2 eve. Mint a fenti eset.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #28274 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás
Szervusztok!
Ezidáig az állami (kötelező) betegbiztosítónál voltam, munkaadóm és én is a bruttó fizetésem 8,2 + 8,2 %-át fizettük a biztosítónak. Most értesítettek, hogy az elmúlt évi jövedelmem meghaladta az előírt határt, így változtatnom kell. Annyit tudok csak, hogy ezután nem vonják a járulékot tőlem, hanem nekem kell megfizetnem a kiválasztott biztosítónak.
Szeretném tudni, hogy ez pontosan mit jelent, milyen változást jelent számomra?
Maradhatok-e a jelenlegi biztosítómnál továbbra is?
Fizeti-e ezután is utánam a munkaadó a hozzájárulást és hogyan?
Többe fog-e ezután kerülni a biztosítás számomra?
Válaszotokat előre is köszönöm. Tomi

Több
13 éve 2 hónapja #28284 Írta: mahlzeit

Tomi írta: Szervusztok!
Ezidáig az állami (kötelező) betegbiztosítónál voltam, munkaadóm és én is a bruttó fizetésem 8,2 + 8,2 %-át fizettük a biztosítónak. Most értesítettek, hogy az elmúlt évi jövedelmem meghaladta az előírt határt, így változtatnom kell. Annyit tudok csak, hogy ezután nem vonják a járulékot tőlem, hanem nekem kell megfizetnem a kiválasztott biztosítónak.
Szeretném tudni, hogy ez pontosan mit jelent, milyen változást jelent számomra?
Maradhatok-e a jelenlegi biztosítómnál továbbra is?
Fizeti-e ezután is utánam a munkaadó a hozzájárulást és hogyan?
Többe fog-e ezután kerülni a biztosítás számomra?
Válaszotokat előre is köszönöm. Tomi

Nem kell hanem lehet. Evi adott fizetes felett, (nem emlekszem a centre pontos osszegre vhol evi 54e korul) te dontod el, hogy "allami" egeszsegbiztositott vagy avagy privat egeszsegbiztositast akarsz. A privat biztositas nem a keresetedtol fugg, hanem a biztositodtol, a csomagtol amit kersz, a korodtol, egeszsegi allapotodtol. Havi fix osszegek keresettol fuggetlenul. A privat elonye, hogy amig az ember egyedul van es fiatal, addig a privat biztositas olcsobb es jobb szolgaltatast kapsz. Hatranya, hogy csalad eseteben a csalad tobbi tagja nem lehet ennek a biztositasnak resze, hanem kulon kell kotni a gyerekekre es ha a feleseg nem dolgozik, akkor neki is. Igy viszont mar akar nagyon draga is tud lenni.
Neked kell eldonteni a rizikokat, hosszu tavu terveidet.
Privatbol csak akkor tudsz visszalepni az allami rendszerbe, ha a fizetesed lecsokken az adott limit szint ala.

Több
13 éve 2 hónapja #28293 Írta: Tomi
Szervusz Mahlzeit!
Köszönöm a válaszodat. Pontosítást szeretnék kérni.
Írod, hogy nem KELL átlépni a magánbiztosítóhoz, hanem LEHET.
Ez jelentheti-e azt, hogyha akarok, akár ugyanolyan feltételekkel maradhatok ugyanott, ugyanannál az "állami" biztosítónál, mint ezidáig voltam?
Az " ugyanolyan feltételeket" szószerint értem.
Üdv.: Tomi

Több
13 éve 2 hónapja #28299 Írta: mahlzeit

Tomi írta: Szervusz Mahlzeit!
Köszönöm a válaszodat. Pontosítást szeretnék kérni.
Írod, hogy nem KELL átlépni a magánbiztosítóhoz, hanem LEHET.
Ez jelentheti-e azt, hogyha akarok, akár ugyanolyan feltételekkel maradhatok ugyanott, ugyanannál az "állami" biztosítónál, mint ezidáig voltam?
Az " ugyanolyan feltételeket" szószerint értem.
Üdv.: Tomi

Igy van! Ha nem lepsz at privatba, minden valtozatlan.
De ha van lehetoseged akkor gondold at, hogy nem jobb e a privat. Ha egyedul vagy, fiatal (minel idosebben lep at az ember a privatba, annal tobbet kernek a biztositok) vagy, nincs kronikus betegseged es tutti nem tervezel csak par evet BRD-ben akkor privat a tutti!
A privat olcsobb magasabb fizetesnel mint a %-osan fizetett allami. A privat viszont csak 1 fore szol, az allamival meg a gyerekek is biztositottak ill. ha a feleseg nem dolgozik akkor o is.
Ja es ha van gyereked, akkor az a szabaly, hogy a gyereket(eket) a legmagasabban kereso szulo eü biztositas tipusaval KELL biztositani. Ha te privat vagy, te keresed a legtobbet, akkor a gyerkocnek is privat biztositottnak kell lennie.
En ugy szamoltam, hogy olyan evi 65-70e brutto felett az allami biztositas koltsegebol ki lehet finanszirozni a sajat es egy gyerkoc biztositasat. Ha van tobb gyerek es a feleseg nem dolgozik, akkor viszont megduplazodik az eü biztositás költsége.
Ja es privat biztositas eseten is van munkaadoi hozzajarulas! Azaz te fizetsz be plusz a ceg is egy bizonyos osszeget.
Keress itt ra a forumon, mar targyaltuk parszor a 2 biztositas tipust.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Tomi

Több
13 éve 2 hónapja #28366 Írta: Tomi
Mahlzeit, köszönöm válaszodat.
Mivel már 50-es korosztályba tartozom, s a feleségemet is szeretném biztosítva tudni, ezért az újabb fajta "állami" rendszert szeretném választani.
Azt nem értem csupán - biztos nem vagyok elég tájékozott - hogyha nem kötelező a privát választása, akkor mi a különbség a jelenlegi (államinak nevezett) és a választani kötelezett biztosítás között? Esetleg csak a fizetés módja, azaz én fizetem, nem a cég vonja le? Bízhatom abban, hogy nem kerül többe, mint eddig?
Bocsánat, hogy mind a 85 oldalt nem olvastam vissza, de keresőszavakra nem releváns példák jöttek fel. Esetleg ha emlékszel, milyen címszónál keressem, megköszönöm. Üdv.: Tomi

Az oldal motorja a Kunena fórum

© 2009-2026 Irány Németország!